Argentina - Mar del Plata


2 December - Mar del Plata

Forst borjade vi morgonen pa Ambasaden for att gora det riktiga passet. Tog en taxi till busstationen for att kopa bussbiljetter till Mar del Plata, 136 AR$ och de tar ca 5,30 h dit ner. Man far mat ombord pa bussen (en enkel smorgas) och vi tog en "cama" buss, man har valdigt bekvama saten, kan lita dem nastan liggandes och fotstod. "Semi Cama" sags vara valdigt ombekvam. Resan gick fort.

Mar del Plata ar en turistort for argentinare, bade barnfamiljer, men mest ungdommar. Hogsasongen har ar i december-mars, men de visste vi om nar vi akte ner att de borjar forst den 20 december. Har kan man fa allt. Surfing, barrunder, shopping, landet, stranden, lyx, minder lyx. De ar en stad med 800 000 invanare pa den arkentinska vintern och pa sommaren ar det de dubbla.

Nar vi var framme stod JuanCruz och vantade pa oss, de ar min vans pojkvann. Hankorde oss runt i stan for att visa hela staden som ar sa vacker och underbar. Sedan fick vi aka hem till honom och duscha for att sedan aka hem till Lily och Mario som ar Marie Labacas faster som vi skulle bo hos. I JuanCruz hus sa har de att litet extra hus, ett BBQ hus for fest. Helt galet.
Nar vi kom till Lily och Mario dukades det upp till fest. Silvia den andra fastern som bor vagg ivagg kom over med Maries kusin Berni och Maries syster Juaquna med pojkvann kom ocksa. Full fest. Mario pratar engelska men inte Lily sa nu blir de till och plugga spanska.
Vilken fest och vilket valkommnande vi fick.
En rolig sak var ocksa att Mario kande en svensk som bodde i Mar del Plata for 25 ar sedan, Marcos Rudevall, det ar ju varan pappas kusin. Varlden ar da liten.


3 December - Segla

Forst pa morgonen tog Lily oss ut pa en tur genom stan, de gator man maste kunna har ar, Alem (bargatan) och Guemes (shoppinggatan). Sedan tog Berni oss runt ner till hamnen och vi fick se sjolajonen pa nara hall, sma fiskekrogar och en Jesusstaty som ar lika den som den i Rio de Janeiro fast mindre.

Vi akte vidare till Alem for att ta en kaffe.
Mario har en bat, sa han ringde och fragade om vi ville aka med, japp de ville vi. Ner och hamta JuanCruz och ner till hamnen till CLUB Nautico - Mar del Plata for att aka ut med baten Tornado. Vi seglade jams Mar del Platas kust och njot av de argentinska livet.



Kom tillbaka lagom till en ny fest, korumpa stod pa bordet och slakten var pa fest igen.
Efter middagen tog Berni med mig hem till Juan och hans vanner hade fest. Vilken fest! Nar man forst kollade pa klockan var den 05.15. Kankse dags att dra hem, da detta var en forfest skulle vi ha gatt till Alem, men de stanger 05.00, sa Alem en annan dag.

Vilken dag!

4 December - Carilo / Pinamar

Idag var det Lilys och Silvias dag. De tog oss med forst till Carilo, de ar oskrivbart. En stad mitt i skogen, med lyxhus till max, de ar nara till havet och de har ett stort shoppingcenter mitt i skogen. Husen ser ut som en Disney film, helt fantastiskt. Har recomenderar jag verkligen att man skall hyra ett hus en vecka for smekmanad, de kostar mellan 2 000- 10 000 SEK for en vecka, beronde pa hus. De som ager husen bor bara dar i december oftast och hyr ut det resten av tiden. Bra tid att aka ar i januari-februari.


Vi skakade lunch pa den mest lyxigaste restaurnagen i Carilo, Estila Criollo.
Lyx och god mat, rekomenderar den!
Vidare till Pinamar som ar ett liknande omrade, men imte alls lika lyxigt och de ligger inte i nagon skog, ca 15 min ifran Carilo. Carilo ligger ca 2 h ifran Mar del Plata, norr.

Pa vagen hem stannade vi till pa Havanna Factory for att smaka pa den kanda Havanna kakan. Vi provade en hel del, men favoriten ar helt klart Havanna Classico.
Vi hade med varat spanska lexikon hela dagen for att kunna ha en konversation, har lar vi oss spanska.

Pa kvallen var det middag pa batklubben, Mario bjod in oss och vi hade en riktigt trevlig kvall, med god mat.
Restaurangen pa batklubben (CLUB Marine) ar kand i Mar del Plata for god mat och pa fredagar och lordagar har de discotek pa kvallen.

5 December - Asador

Sondagen var kommen, och familjefesten ar pa gang. Familjen samlas alltid pa sondagar for att grilla Asador, allt slags kott ifran kon. Allt vi fick ar obeskrivligt, dock maste jag forvarna att de ar inte latt att vara vegitarian i Argentina. Ineg kanner en vagatarian har, for allt bestar av kott, de ar den argentisnka kulturen. Allt slags kott och kocken var Maries pappa. Vi fick tartor i mangder till efterratt, fyllda av Dolce del Luche, en kolakram som ar ifran Argentina. Sa GOTT!!!
Familjelivet i Argentina ar sa annorlunda an till hemma. Alla umgas hela tiden. Se till att fa ata middag i en argentisnk familj!

Efter middagen gick vi och spelade tennis, Tobias, Berni och jag. Jag totalforlorade hela tiden.

Efter en Asador maste du sova! Vi la oss kl 19.30 och sov till dagen dar pa.

6 December - Shopping

Jag och min bror gick till Guemes for att shoppa, helt ok priser.

Kanda marken som Adidas, Nike, Levis ar billigare an hemma, men ingen storre skillnad. Vi hittade en mysig liten vinaffar: Delauva, (www.delauva.com). Maria som arbetade dar var bara sa sot och hon recomenderade alla dessa goda viner. Den basta druvan ifran Argentina ar Malbec, de finns manga olika sorter och namn med Malbec, men de ar de viner man skall kopa med sig av.

Vi tog ett mellanmal pa Cafe Maogritte pa Guemes gatan, de har alla des olika sotsaker ifran Argentina, prova!
Vi ville ha sushi, efter allt kott vi atit. Sa vi skulle ta en taxi, vi inser att varan spanska ar as kass, vi hamnar i andra anden av stan och tar en taxi tillbaka, men ingen fattade sushi.
Da tog vi lunch pa de kanda frukost stallet vid havet: Normandina. Visst de ar kanda for sin frukost, dock tyckte jag att lunchen var ingen hojdare for de priset, ca 140 AR$ for tva personer.

Nar vi kom hem hade Berni och 10 killar poolparty i varan pool...=)
JA TACK!
Dar satte jag mig med en bok och dregglade glatt!
Nar alla gott, drack vi alla Mate i tradgarden. Ett speciellt the ifran Argentina, alla delar pe en kopp och ett sugror.

Till middag hade Marios kusin komit over for att laga hans speciella argentinska Empanadas. De var sa goda!
Fyllade med: stuvad majs, chillikottfarssas, skinka/ost/tomat/basikika. Alla var sa goda. Man at tills man madde daligt.

7 December - Hastridning

Vi sa att vi ville rida pa La Pampa, da de sa att de ar extremt langt och de ar ett trakigt omrade, sa de kollade upp lite, de hittade en gard som heter: Siempre Verde (telefon:0054 02292-498555, weeb: http://estanciasiempreverde.com/flora.asp), utanfor Tandil. Da ingar: En overnattning, tva uteritter och mat for tva dagar for 375 Amerikanska Dollar.
Ok pris for ett sadant fint stalle. Varan familj vi bor hos tyckte det var alldeles for dyrt sa de kollade med nagra vanner, Carolina Martin har en gard (facebook: haraslosabuelos), ca 30-40 min vaster om Mar del Plata, vi kunde overnatta dar ocksa.
Carolina tar emot folk som vill rida, men som sagt maste man fixa boeende sjalv. Ungefar ca, 20 minuter med bil ifran garden, fanns det stora kampingomraden, dar man kan satta upp ett talt och man kan hyra en grill for asador. Detta ar rekomenderat och Carolina ar inte lika dyr som en gard.


Berni och JuanCruz korde dit oss. Tobias har aldrig suttit pa en hast forr. Detta skall bli kul.
Vi alla fem red ut i omradet Sierra, de var sa vackert! Sedan fick Tobbe och Juan rida sjalva sa vi kunde skena over akrarana! Underbart.
Carolina tog oss upp i Sierrabyn och visade oss runt och vi kopte Helados, hemmagjord glass. De ar alltid hemmagjord glass i argentina och jag kan leva pa det och argentinskt kott.
Vi akte ner till graden igen for att grilla Asado! SA GOTT!!! Sadan sov jag och tobbe pa garden.
Vanligtvis tar hon emot grupper, men man far sjalv finna nagonstans att bo, de finns ett hotell pa ett Zoo ca 1 km ivag.



Vilken kvall!

8 December - Hoppning

Vi gick upp tidigt for att hamta in en hast, killarna akte hem igar och Tobbe var nojd med hastridning. Jag fick en hopprunda med hasten Invisibul. Nagot som ar annorlunda har ar att nar jag sa att vi ville ha en ridhjalm, sa de att de bara finns hjalmar till motorcyklar.. Ingen hjalm.


Sedan kom Louise och hamtade oss och korde oss tillbaka till Mar del Plata, vi fick en basker som ar vanligt att argentinska lantman och de som spelar polo bar.
Detta blev bara en slapp dag, med en trevlig middag som Lilly lagade till oss.

9 December - Energy Forest

Vi var ju tvungna att ta en dag vid stranden. Luften lag pa ca 25 C och i vattnet blir det aldrig varmare an 15-16 C i Mar del Plata. Sa vi doppade tarna och solade lite, men det blaser en del har sa eftter 2 h var vi nojda. Nagot man skall veta ar att oconlagret i Argenina ar valdigt tunnt och vi behovde solskyddsfaktor 40 for att ligga i solen ca 1h. Solen ar stark och farlig har.

Vidare upp pa Alem for att ta en kaffe pa ett av de mest kandaste kafeerna i Mar del Plata, Le Fonte de Oro. De ar helt klart ett av de basta kaffestallerna vi varit pa i Sydamerika. Kan starkt recomendera det!

Hangde vid pooelen nar vi kom hem for att vanta in JuanCruze och Ezikel.
Nar de val var pa plats tog de oss en tur till Miramar, ca 40 min soder om Mar del Plata. Detta ar bara en turistort, sa pa vintern ar de flesta butiker och restaurnager stangda. Men en riktigt mysig sommarort. Vi stannade till pa Ezikels privata strand en snabbis, men de blaste for mycket och vi akte vidare ut genom skogen for att komma fram till den Energi skogen.
 
De ar nagot, nagon har fatt for sig och gjort det till en turistattraktion tror jag. Man kan balansera och fa tradbitar att snurra runt genom olika rorelser ifran manniskokroppen. De later helt underligt och de ar helt underligt. Jag som har jobbat med skogsmulle tror inte pa denna slags energi skogen, men coolt var det. Vidare akte vi in till Miramar och kopte glass. Argentinas glass ar nagot helt annat an overallt i varlden. Den ar alltid hemmagjord och de har deras egna smaker som ar supergoda, mina favoriter ar: Tramontana (Dolce de luche, med vanlig och chokeladbitar) och sjalvklart Dolce de Luche. Helt underbart goda!!
Sedan tog vi med varan lilla Mate picknick och satte oss i en park och drack Mate. Avkoppling!


Nar vi akte mot Miramar sa akte vi forbi ett stort omrae med stora komplex, de var en av de mest alskade presidenterna av Argentina som lar bygga dessa for hemlosa, men idag sa har de blivit hotellkomplex.

Pa kvallen skulle grabbarna ta med oss ut och ata Sushi pa Juju, det var absolut den samsta Sushin jag atit!!
Tog nagra drinkar, men gamal som man ar nu for tiden sa var man trott redan vid 01.30 och gick hem och sov.

10 December - Delivery Argentina

Vi hangde hela dagen vid poolen och spelade fotboll pa grasmattan, detta ocksa en ganska lugn och skon dag.
Berni tog oss till stan under morgonen for att fika pa Havanna en svang och hanga.
Fick en ny matupplevelse: Saltade kex med dolche de lechu med phiadelphia. Super duper gott!!!
Lite Mate.
Senare sa var det dags for Delivery food. I Argentina kan man bestalla allt. Sa till efterratt bestallde vi hem glass ocksa, jag tycker det ar bara helt fantastiskt!!

11 December - Tranquilo

Tobbe akte ut och seglade med Mario och hans gang, jag hangde med Berni och hans vanner pa grasmattan. Grillade Asador och badade i poolen!


Pa kvallen var vi pa en bar pa Alem (bargatan) som inte had eoppnat an, vi invigde den! Sa jakla kul, argentinare kan da festa. Jag kikade lite latt pa klocka, da den var redan 06.30. Dags att ga hem? O nej, har gar man inte hem nar de finns sprit kvar pa bordet.

12 December - Jose San Martin

Vi tog de sissta i Mar del Plata och akte till Jose San Martin, de ar en park som ligger precis vid stranden, och Mc donallds. Hit gar folk for att hang, dricka Mate och bara ta de lugnt!....

Vidare till Club Nautico for att avnjuta en sondags lunch med Mario och Lily, vara extra foraldrar vid det har lagret.
Back om vaskan och gora sig reda och aka vidare.

Sammanfattning av Mar del Plata:
Helt klart den basta staden efetr Goteborg!!
Jag trivdes riktigt bra, for man har allt, stranden, landet, varmen, staden, surfing. Allt som jag trivs med.
Man kan ta in pa ett hostel sa ligger i den sa kallade "bubblan". I bubblan har man nar till allt man behover, hostelet heter: Playa Grande och ligger vid vattnet, de erbjuder aven surfing lektioner.
Jag valde att inte surfa, da de ar 15 C i vattnet aret om.
Helt klart maste man shoppa pa Guemes och dricka pa nagon trevlig bar pa Alem.
Ata Havannas och habanets!
Aka till Miramar, Carilo och Sierra.
Rida och segla pa samma semester!
En stor guldstjarna till Mar del Plata!
En rolig sak till pojkarna kande till 2 saker om Sverige, den ena var ABBA och den andra var Stig Larsson bockerna och filmerna, hur coolt ar inte det.










Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0